Beste broedmachine | 5x vergelijken

Beste broedmachine om eieren uit te broeden
In dit artikel:

Ben je opzoek naar de beste broedmachine van dit moment om eigen eieren uit te broeden? Kijk dan niet verder! Wij hebben voor jou de beste broedmachines van dit moment voor je uitgezocht. Deze geavanceerde machines zijn er al vanaf tafelmodel. Om tot de beste broedmachine te komen hebben wij tientallen broedmachines vergeleken. In dit artikel vind je de beste broedmachine van 2023 en alle informatie over een broedmachine. Lees gauw verder! 

De beste broedmachine

De beste keuze

Betere uitkomstpercentages bestaan er niet. Deze volautomatische broedmachine zorgt ervoor dat je gemakkelijk eieren kan uitbroeden

Dit de beste broedmachine van dit moment. Met deze volautomatische broedmachine is het uitbroeden van eieren een fluitje van een cent. Deze bruidmachine kan tot 42 eieren kwijt. Alle belangrijke informatie die u nodig heeft voor een succesvol incubatieproces, wordt weergegeven op het LCD-display. Gegevens over de temperatuur, vochtigheid en eierdraaitijd worden allemaal overzichtelijk op één plek gepresenteerd. Deze eierbroedmachine valt op door zijn gebruiksvriendelijke digitale bedieningspaneel. Hiermee kan je alle waarden eenvoudig instellen. Tot slot beschikt deze broedmachine ook over een automatisch draaisysteem die de eieren elke 2 uur gedurende 10 seconden 45 graden naar rechts en naar links kantelt.

De beste grote broedmachine

Broed meer dan 100 eieren tegelijk uit met de deze volautomatische broedmachine

Bestel direct
bol.com (€199,00)

Deze grote broedmachine is er een met het oog op professioneel gebruik. Deze broedmachine kan maar liefst 112 eieren uitbroeden. Het broeden gaat automatisch omdat deze broedmachine over een automatisch keersysteem beschikt. Met een uitgebreid bedieningspaneel kunnen alle noodzakelijke parameters worden afgelezen. Ook beschikt de machine over een automatische temperatuur regelsysteem. Dit in combinatie met een 120 watt motor, maakt het een zeer energiezuinige broedmachine.

De beste kleine broedmachine

Een ideale broedmachine voorals je een paar eieren wilt uitbroeden. Eenvoudig in gebruik!

Bestel direct
bol.com (€135,60)

Deze kleinschalige broedmachine kan tot 7 eieren uitbroeden. Deze broedmachine heeft een LED scherm waarmee je de temperatuur, vochtigheid en draaitijd kan bepalen. Deze broedmachine bevat ook een staaflamp. Hiermee kan je de ontwikkeling van je kuikens volgens. De motor wordt aangedreven met slechts 15 watt en is daarom zeer kosteneffectief.

De beste prijs kwaliteit

De goedkoopste broedmachine met een uitstekende prijs. Kan tot 35 eieren uitbroeden.

Bestel direct
bol.com (€89,50)

Deze relatief goedkope broedmachine kent vele functionaliteiten. Dit maakt dat deze broedmachine de beste prijs-kwaliteit heeft. Zo draait de machine elke 2 uur de eieren, heeft het een ingebouwde hygrometer en LED schouwlamp, volautomatische regeling en een LED scherm waar je alle belangrijke informatie kan aflezen. Ook kan je door de transparante deksel het broedproces goed volgens en is de broedmachine zeer energiezuinig. Dit komt door de 60 watt motor.

De beste prijs

Tegen een scherpe prijs heb je een uitstekende volautomatische broedmachine die meer dan 36 kippeneieren kan uitbroeden.

Dit is goedkoopste broedmachine die we hebben geselecteerd. Deze broedmachine kan van 9 tot 45 eieren uitbroeden. Ook draait de machine automatisch. Zo wordt elke minuut het ei automatisch omgedraaid. Andere handige features zijn dat de temperatuur automatisch wordt ingeregeld, een automatische weergave op een LED scherm en een ventilatieapparaat.

De beste broedmachine vergelijken, waar houden wij rekening mee?

Om te bepalen wat de beste broedmachine van dit moment is, hebben wij verschillende producten vergeleken. Wij houden rekening met de reviews, prijs/kwaliteitsverhouding, prijs, afmetingen en materialen. Op basis van deze factoren zorgen wij ervoor dat de beste artikelen worden getoond. Welke dat zijn? Scroll naar beneden voor meer info! 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een broedmachine?

Ben je op zoek naar een broedmachine, maar weet je niet welke aspecten belangrijk zijn om op te letten? Wij van Beste Voor Je Dier hebben het voor je uitgezocht. Onderstaande facetten zijn belangrijk bij het vinden van de juiste én beste broedmachine.

Er zijn ontzettende veel verschillende broedmachines die ieder van elkaar verschillen? Maar wat is de beste keuze voor jouw situatie? Om hierachter te komen is het van belang om rekening te houden specificaties, functionaliteiten, capaciteit, prijs en reviews. Onderstaande facetten hebben wij in onze besluitvorming meegenomen. 

Specificaties

Het is belangrijk om de specificaties mee te nemen in je besluitvormingsproces. Niet alle broedmachines zijn even geschikt voor alle verschillende soorten eieren. Zo kunnen de minimale en maximale temperatuur verschillen, de grootte van de eieren en luchtvochtigheid.

Het is daarom heel belangrijk om te bepalen welke eieren je gaat uitbroeden en wat de daarbij behorende specificaties zijn. Zoek hier jouw broedmachine op uit! 

Functionaliteiten van een broedmachine

Naast dat een broedmachine allerlei specificaties heeft, zijn er ook een tal van

functionaliteiten waarmee je rekening dient te houden. Je kan denken aan LED verlichting, het automatisch draaien van de eieren, hygrometers, LED scherm en een eiplank. Deze functies zijn erg handig en benodigd bij het succesvol uitbroeden van eieren. Wat voor functies je nodig hebt, hangt af van de eieren die je gaat uitbroeden.

Bedenk daarom goed wat voor eieren je gaat uitbroeden. De functies vind je in de productomschrijving. 

Capaciteit

Tuurlijk is de capaciteit van belang. De hoeveelheid eieren die in de machine passen kan namelijk behoorlijk verschillen. Uiteraard is deze keuze ook afhankelijk van hoeveel eieren je moet uitbroeden. Heb je pluimvee als hobby dan is een kleiner model misschien handiger. Pak je het een stuk groter aan dan kan je voor een model kiezen met meer capaciteit. Kleinere modellen zijn goedkoper dan broedmachines met meer capaciteit.

De prijs

Tot slot is de prijs van uiteraard van belang. Je wilt als consument de beste broedmachine tegen de beste prijs. Wij van Beste Voor Je Dier hebben naar de beste prijs-kwaliteitverhouding gekeken. Omdat de broedmachine een technologisch hoogstandje is, is het een wat duurder accessoire. De prijzen variëren van €70,- tot €450,-.

Reviews van anderen

Uiteraard zijn reviews van anderen van groot belang. Deze nemen wij ook altijd mee in onze besluitvorming. Uit ervaringen kan je waardevolle informatie halen. Werkt de broedmachine naar behoren? Hoeveel eieren kan de machine uitbroeden en natuurlijk zijn de eieren uitgekomen? Dit is allemaal relevante informatie die uit gebruikerservaringen kunnen worden gehaald en die wij meenemen in ons oordeel. 


Bekijk de top 10 Bol.com


Belangrijke functionaliteiten van een broedmachine

Er zijn verschillende belangrijke zaken waarmee je rekening dient te houden bij het uitbroeden van eieren. Om eieren succesvol te uit te broeden moet de beste broedmachine van dit moment een aantal belangrijke functionaliteiten hebben. Welke functionaliteiten dat zijn? Wij hebben voor jou een checklist gemaakt:

  • Eieren moeten kunnen worden gekeerd. Afhankelijk van het type ei, moeten eieren dagelijkse twee keer worden gekeerd. Anders is het mogelijk dat de embryo aan de binnenkant van de schaal blijft plakken. Is de broedperiode bijna aan het einde? Dan hoeven de eieren niet meer worden gekeerd. Zo krijgen de kuikens de juiste positie om het ei te kruipen.
  • Uiteraard moet de juiste temperatuur kunnen worden ingesteld. Het vaak gehoorde advies is dat de temperatuur 37,5 graden celsius moet zijn. Later mag de temperatuur wat lager zijn, want in de natuur verlaat de hen dan ook het nest. Dit wordt de koelperiode genoemd en deze natuurlijke situatie creëer je binnen de broedmachine.
  • Luchtvochtigheid. Tijdens het broedproces ademt het ei als het ware en verliest het ook vocht. Zo wordt er een luchtkamer binnen het ei gecreëerd. De luchtkamer is hetgeen wat het kuiken als eerst doorprikt alvorens het kuiken door het ei komt en via zijn longen gaat ademen. Is de luchtkamer niet van de juiste waarde dan kan dit proces worden belemmerd.
  • Mogelijkheid tot goed laten uitkomen van de kuikens. Wanneer de eieren uitkomen wil je natuurlijk dat de kuikens er goed uitkomen. Je hebt daarin doorgaans twee verschillende soorten functionaliteiten:
  1. Een uitkomst lade waarde kuikens als het ware invallen.
  2. Een ruwe ondergrond bij broedmachines die geen uitkomst lade hebben. Hierdoor kunnen kuikens niet uitglijden en voorkom je spreidpoten. 

Wat is de beste broedmachine?

De beste broedmachine is natuurlijk de broedmachine die de meeste eieren laat uitkomen. Er zijn verschillende soorten broedmachines, maar doorgaans leveren contactbroeders de beste resultaten. Echter, dit is afhankelijk van het type ei dat je wilt uitbroeden. Onderstaande lichten we de verschillende broedmachines toe.

Vlakbroeders

Het eerste soort broedmachine zijn vlakbroeders. Hierbij wordt de lucht stilstaand verwarmd. Dit zorgt er voor dat niet overal de temperatuur gelijk is. Dit is natuurlijk een nadeel en hierdoor kan een gedeelte van de eieren wellicht niet uitkomen. Dit is niet de beste broedmachine.

Motor broedmachines

Dit zijn broedmachines met een motortje en een ventilator. Deze ventilator blaast warme lucht door de broedmachine waardoor de warmte overal gelijk blijft. Een nadeel van de ventilator is dat bij het uitkomen van de eieren donsveertjes kunnen wegwaaien die weer in de broedmachine gaan zitten. Dit vergt weer meer onderhoud.

Contact broedmachines

Ten derde contactbroeders. Dit is de beste keuze voor als je succesvol eieren wilt uitbroeden. De eieren worden verwarmd door een zachte zak die op de eieren wordt geplaatst en dit bootst een natuurlijk gevoel na. Kippeneieren zijn vrij eenvoudige eieren om uit te broeden. Hiervoor is een contact broedmachine niet nodig. Eieren van gevoelige vogels zoals siervogels hebben meer nodig. Hiervoor raden wij het aan om een contact broedmachine te kopen. 

Onze top 5 broedmachines

Waarom moeten eieren worden gekeerd?

Tijdens het broedproces moeten eieren voldoende worden gekeerd. De reden hiervoor is wanneer dit niet gebeurd de embryo aan de binnenkant van de schaal blijft plakken. Aan het einde van het broedproces hoeven de eieren niet meer te worden gekeerd. Zo worden de kuikens goed gepositioneerd om uit het ei te kruipen.

De beste broedmachine bevat een keerfunctie en zal de eieren voor jou keren. Handig toch? Ook hoe vaak de eieren worden gekeerd is geregeld. Heb je deze functie niet? Dan zal je het keerproces zelf moeten uitvoeren. Vaak hebben goedkopere broedmachines deze functie niet. Moet je het zelf doen? Dan raden wij het aan om een kruisje op het ei te tekenen. Zo weet je zeker dat je niet meer vergeet of je een ei wel of niet hebt gedraaid. 

Een ander nadeel is, wanneer je de eieren zelf keert, dat er bij het keren koude lucht bij de eieren komt. Dit verstoort het broedproces. Ook is de kans van beschadig van de embryo aanwezig omdat het te hardhandig gaat of dat er bacteriën bijkomen. 

De juiste temperatuur van de broedmachine?

Om het broedproces optimaal te houden is van het belang om een constante temperatuur binnen de broedmachine te houden. Automatisch keren helpt hierbij. Na het warm houden van de eieren, volgt een natuurlijke koude periode. Dit is het signaal voor de kuikens om uit het ei te kruipen omdat de hen het nest verlaat. 

Afhankelijk van het soort ei dat je wilt uitbroeden kan de temperatuur verschillen. Duurdere en innovatieve broedmachines regelen de temperatuur zelf en houden deze constant. Goedkopere broedmachines daarentegen, moet je de temperatuur zelf regelen en lukt het de broedmachine niet altijd om de temperatuur constant te houden. De beste broedmachine houdt de temperatuur constant bij, stuurt bij indien nodig en kan zelf overgaan tot een koelperiode.

De ideale temperatuur is afhankelijk van het soort kuiken dat je wilt uitbroeden. Bij de meeste vogels is de ideale temperatuur rond de 37,5 °C. Bij een fazant is het iets hoger (37,7 °C) en bij een eend iets lager (37,2 °C).

Luchtvochtigheid

Naast de juiste temperatuur en het keren van de eieren is het bevochten van de lucht door de broedmachine van groot belang. Eieren ademen verliezen ook vocht. Dat is ook belangrijk omdat er dan een luchtkamer in het ei gevormd. Hier zal het kuiken als eerst doorheen pikken alvorens de schaal wordt doorbroken. Deze speciale luchtkamer zorgt ervoor dat het kuiken voldoende zuurstof heeft om door de harde schaal te komen. Wanneer luchtvochtigheid onvoldoende is, kan het kuiken niet goed door schaal komen of zelfs stikken omdat de luchtkamer te klein is. 

De juiste luchtvochtigheid regelen kan vrij complex zijn. Echter, de beste broedmachines kunnen dit. De luchtvochtigheid is afhankelijk van het soort kuiken dat je wilt uitbroeden. Een kip heeft bijvoorbeeld een luchtvochtigheid van 52% nodig en een fazant een vochtigheid van 55%. Ook moet er rekening worden gehouden met de luchtvochtigheid curve. Hoe verder je in het broedproces moet, hoe hoger het luchtvochtigheid niveau moet worden.

De beste broedmachine van dit moment kan de luchtvochtigheid zelf regelen. Er zijn broedmachines met ingebouwde warmtepompen of waterreservoirs. 

Kunnen er ook reptielen eieren worden uitgebroed?

Jazeker maar er gelden hierbij wel andere regels. Afhankelijk van het reptiel kan de temperatuur en luchtvochtigheid verschillen. Maar ook hier geldt, houd de richtlijnen aan. Daarnaast is het keren gevoeliger. Reptielen hebben namelijk een leerachtige schil.

Controleren of de eieren zijn bevrucht

Het is belangrijk dat je controleert of de eieren zijn bevrucht. Dit kan na ongeveer 5 à 6 dagen. onbevruchte eieren moeten uit de broedmachine worden gehaald omdat deze eieren bacteriegroei kunnen veroorzaken en hiermee andere eieren kunnen aantasten. Om te controleren of de eieren zijn bevrucht gebruik je een speciale schouwlamp. Omdat de schil van een ei niet zo dik is, zie je als het ware de embryo zitten. Eieren die beschadigd of niet bevrucht zijn dienen meteen te worden verwijderd. 

Kan je het nog niet goed zien? Wacht dan nog twee dagen. Leg de eieren na het controleren meteen terug in de broedmachine. Zo voorkom je dat het ei wordt blootgesteld aan de koude temperatuur buiten de broedmachine. 

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over broedmachines 

Waar moet een broedmachine worden geplaatst?

Idealiter blijft een broedmachine in een ruimte waar de temperatuur en luchtvochtigheid constant blijft. Hierbij kan je denken aan een kelder, zolder of garage. Een ruimte waar vaak de deur open gaat of er wordt gekookt is geen goed idee. Daarnaast is het van belang dat er geen direct zonlicht op de broedmachine is. Ook mag er geen tocht passeren en moet de broedmachine trillingsvrij staan. 

Waar moet een broedmachine worden geplaatst?

Dit verschilt natuurlijk per diersoort. Sommig vogels moeten langer broeden en andere vogels zoals een kip broedt in drie weken zijn eieren uit. Doorgaans kan de broedtijd verschillen van 10 dagen tot 3 maanden. Bij het uitbroeden van eieren middels een broedmachine is het belangrijk dat de richtlijnen worden aangehouden. Zo weet je zeker dat je de juiste temperatuur en luchtvochtigheid hanteert.

Hoelang mag een uitgekomen kuiken in de broedmachine blijven?

Een kuiken kan nog ongeveer 24 tot 48 uur in de warme broedmachine blijven. Kuikens kunnen nog teren op de opgenomen dooier en daarnaast verstoor je de andere eieren niet bij het uithalen van de al uitgekomen kuikens. Daarnaast kan het zijn dat de uitgekomen kuikens gaan spelen met de andere eieren. Dit kan je gerust laten gaan. Dit doen ze uit nieuwsgierigheid. De eieren zullen niet worden beschadigd.

Over Beste Voor Je Dier

Bestevoorjedier.nl is de vergelijkingswebsite voor het allerbeste voor jouw huisdier. Wij vergelijken alle topproducten en categorieën die van belang zijn voor jouw huisdier. Dit verwerken wij in overzichtelijke artikelen zodat jij gemakkelijk het beste product voor jouw dierenvriend kunt kiezen. Jouw huisdier verdient het allerbeste. Het ons doel om jouw huisdier van de beste producten te voorzien!