Beste koelmat hond | 9 x vergelijken

beste koelmand voor jouw hond
In dit artikel:

Net als katten kunnen honden lastig afkoelen waardoor ze bij warm weer wel een beetje hulp nodig hebben. Een koelmat voor jouw hond kan hierbij helpen. Zoals de naam het al zegt, koelt deze mat jouw hond af zonder dat zij of hij nat wordt, want een natte hond kan zijn warmte slecht kwijt. In dit artikel hebben wij verschillende koelmatten voor je getest. Zo helpen wij je bij het maken van de beste keus voor jouw trouwe viervoeter. Wat is een koelmat? Waarom heeft jouw hond er een nodig? En wat is de beste koelmat voor honden. Je leest het in dit artikel! 

De beste hondenkoelmat

De beste keuze

Deze koelmat is geschikt voor zowel grote als kleine honden. Door de verkoelende gel is koelt deze mat automatisch jouw huisdier.

De CoolPets koelmand is de beste keuze van dit moment. Dit is een mat op basis van een verkoelende gel. Deze gel wordt bij druk ‘geactiveerd’ en begint dan met koelen. Ideaal want hierdoor heb je geen vriezer, ijskast of stroompunt nodig. Het is een rechthoekige koelmat die in verschillende maten verkrijgbaar is. Omdat de koelmat maar een halve kilo weegt is deze eenvoudig mee te nemen. De koelmat is bij uitstek geschikt voor honden, maar ook andere dieren kunnen gebruik maken van de CoolPets koelmat.

De beste prijs-kwaliteit

Deze scherp geprijsde koelmat van Rheme koelt jouw hond automatisch door speciale gel die er in zit. En dit tegen de beste prijs!

Bestel direct
bol.com (€13,19)

Deze comfortabele koelmat van Rheme is eenvoudig op te rollen en kan je dus gemakkelijk meenemen naar het strand of het park. De zelf cooling koeling pad bestaat uit een combinatie van schuim en “Cooling-Gel”. Door deze speciale mix beschermt de koeling pad het huisdier tegen oververhitting. Bovendien kan het koelend effect voor dieren met gewrichtsproblemen een verkoelend effect hebben. De mat is waterdicht en vlek-bestendig en 80 bij 60.

De beste koelmat voor grote honden

Dit koelmatras van Navaris is met zijn afmetingen bij uitstek geschikt voor een grote hond. Deze koelmat koelt automatisch!

Deze honden koelmat van Navaris is geschikt voor grote honden. De afmetingen zijn 96 bij bij 81 en dus geschikt voor ieder formaat hond of kat. De koelmatten van Navaris hebben een opvouwbaar ontwerp. Hierdoor kunnen de matten eenvoudig worden opgevouwen zodat ze bij kouder weer eenvoudig kunnen worden opgeruimd. De zelf cooling koeling pad bestaat uit een combinatie van schuim en “Cooling-Gel”. Door deze speciale mix beschermt de de mat het huisdier tegen oververhitting omdat de mat egaal koelt.

De beste koelmat voor kleine honden

Dit koelmat is dankzij zijn afmetingen enkel geschikt voor kleine honden. Deze gelmat koelt automatisch!

Bestel direct
bol.com (€16,99)

Deze koelmat is bij uitstek geschikt voor kleinere honden. Dit komt door het formaat. Het formaat is 50 bij 40 en is dus niet geschikt voor een grote hond. Het is een rechthoekige koelmat voor honden die middels een opvouwbaar ontwerp eenvoudig is op te vouwen en mee te nemen of op te bergen. Ook deze koelmat heeft schuimlaag om te voorkomen dat de gel niet verplaatst. Hierdoor blijft de koelmat egaal koelen. De sterke nylon buitenkant voorkomt lekken.

De beste prijs

Deze koelmat van Pets Collection wordt als beste beoordeeld. Deze koelmat koelt automatisch en is eenvoudig op te rollen. Ideaal toch? Zo kan je jouw hond overal af laten koelen!

Deze wat goedkopere koelmat van Pet Coolings heeft ook een verkoelende gel. Het materiaal waarvan de mat is gemaakt is makkelijk schoon te maken en waterdicht. Ook deze koelmat is eenvoudig op te vouwen. Dit bespaart ruimte voor wanneer het wat koeler is. De afmetingen zijn 90 bij 50 en hierdoor is deze koelmat geschikt voor een grote honden, Echter, uiteraard kunnen katten ook op deze mat lekker afkoelen.

De beste koelmat voor jouw hond vergelijken, waar hou ik rekening mee?

Om te bepalen wat de beste koelmat is en welke je het beste kunt bestellen, hebben wij verschillende producten vergeleken. Er is rekening gehouden met de reviews, prijs/kwaliteitsverhouding, prijs, afmetingen en materialen. Op basis van deze factoren hebben wij de beste artikelen voor jouw hond verzameld. Welke dat zijn? Scroll naar beneden voor meer info! 

Hoe houden honden zich koel?

In tegenstelling tot ons hebben honden geen zweetklieren. Hierdoor kunnen honden de warmte alleen kwijt door hun voetzooltjes en door middel van hun mond door te hijgen. Als jouw hond veel hijgt, dan kun je ervan uitgaan hij het warm heeft. 

Een hond afkoelen door middel van koud water werkt averechts. Wanneer je jouw hond nat spuit met koud water, krimpen de bloedvaten en kan jouw hond de warmte juist minder goed kwijt. Een hond koelt het beste af door de buik, liezen en oksels te koelen. Een koelmat helpt hier goed bij. 


Bekijk de top 10 Bol.com


Wat is een koelmat voor een hond?

Een koelmat voor je hond is zoals de naam als zegt een mat die jouw hond afkoelt. Je wilt immers niet dat jouw trouwe viervoeter het te warm krijgt tijdens de warme zomermaanden. Een koelmat is hiervoor de oplossing. Het is een matje waar jouw hond op kan liggen en deze mat koelt als het ware jouw huisdier. Het wordt daarom ook wel een verkoelingsmat genoemd. 

Er zijn twee soorten verkoelingsmatten voor jouw hond. Er is een koelmat die jij als baasje moet koelen. Dit kan je doen met een emmer koud water, waar je de mat een enige tijd in houdt. Of een zelfkoelende mat. Dit is een koelmat voor honden die zich automatisch activeert en koelt. In dit artikelen reviewen wij enkel zelfkoelende hondenmatten. 

Een zelfkoelende hondenmat activeert bij druk. Dit wil zeggen dat door het gewicht van jouw viervoeter de mat automatisch begint met koelen. Nou, hoe werkt dit precies? In de mat zit een soort gel en deze gel is aangemengd met polymeer. Polymeer is een stof die bij druk van eigenschap verandert, namelijk het wordt koud!

Doordat een hond op de koelmat gaat liggen, wordt er druk uitgeoefend op de mat en hierdoor verandert de eigenschap van polymeer en wordt de mat koud. Omdat een hond vaak met zijn/haar buik of zij op de mat ligt, koelen zij gemakkelijker af. Een groot voordeel van deze matten is dat ze in de zon kunnen blijven liggen en niet hoeven te worden gekoeld. Je kan de koelmat daarom gemakkelijk overal naar toe nemen. Ideaal toch?

Een ander type koelmat voor honden is een mat die gekoeld moet worden. Dit kan worden gedaan door het in de koelkast te koelen of in koud water. Echter, ondanks dat deze matten wel kou vasthouden, koelen ze wel af. Een zelfkoelende mat doet dit minder snel. Verkoelingsmatten voor honden die zelf koelen zijn vaak iets duurder, maar werken wel een stuk gemakkelijker.

Waar is een koelmat voor een hond van gemaakt?

Een koelmat voor honden is gemaakt van een stof die makkelijk schoon te maken is. Meestal is dit polyester of polyvinyl. Deze stoffen zijn gemakkelijk af te nemen. Ideaal voor een hond, omdat de meeste honden verharen of vies worden door het buiten spelen. 

Hoe gebruik ik een koelmat voor mijn hond?

Heel eenvoudig, is het warm en merk je dat jouw hond het warm heeft (hijgen), zoek dan de mat op en rol hem uit op een fijn plekje voor jouw viervoeter. Door het gewicht gaat de koelmat vanzelf koelen en kan jouw hond ook afkoelen. Ga je voor een langere periode weg en blijft de hond thuis, leg dan de koelmat in de schaduw neer. Zo blijft de koelmat langer en beter koel. 

Hoe bepaal ik de juiste maat?

Hoe bepaal je de juiste maat koelmat? Je wilt immers niet dat de mat te klein is en hierdoor jouw viervoeter niet goed kan koelen. Een te grote koelmat maakt namelijk niet uit, behalve dat het teveel ruimte kan innemen. Je kan doorgaans de maat van het hondenkussen of mand gebruiken. Twijfel je toch, meet dan vanaf de snuit tot het begin van de staart. Dit zal de breedte zijn van de koelmat voor je hond.

Dingen waar je op kan letten bij het kopen van een honden koelmat

Er zijn uiteraard een aantal factoren waarop jij als baasje op kan letten bij de aankoop van een honden koelmat. Je wilt uiteraard enkel het beste voor je dier. Wij hebben voor jou de belangrijkste zaken opgesomd. Je vindt deze hieronder:

De vorm van een hondenkoelmat

Ten eerste de vorm. De meeste verkoelingsmatten zijn vierkant of rechthoekig. Dit is ideaal want deze kun je gemakkelijk in de hoek schuiven. Echter, je vindt ook ronde koelmatten. Deze zijn wat speelser voor jouw indeling. De vorm kan je ook bepalen op basis van waar je hond ‘s avonds op slaapt.

Reviews

Wat zeggen mensen over een koelmat voor honden? Dit is een bij uitstek betrouwbare indicator die informatie over het product geeft. Wat vinden andere hondeneigenaren ervan? Hoe bevalt de kwaliteit en misschien wel het allerbelangrijkste; wat vinden de honden ervan? Dit is allemaal informatie die wie meenemen bij het vinden van de beste koelmat hond.

Prijs

Ten derde de prijs. Uiteraard is de prijs van zeer groot belang. Je bent immers op zoek naar het beste product voor jouw hond tegen de beste prijs. Uiteraard nemen wij in onze beoordeling de prijs/kwaliteitsverhouding mee. Een koelmat voor een hond kost tussen de €20,- en 50,-.

Zorg dat je de mat makkelijk mee kan nemen

Je wilt er natuurlijk soms uit. Je kan naar het park, strand of visite gaan. Je wilt dan ook dat je hond het dan koel heeft. Het is dan wel zo makkelijk dat de mat gemakkelijk is op te rollen. De meeste zelfkoelende koelmatten kan je eenvoudig oprollen en zo overal naar mee toe nemen,

Is het een stevige koelmat

Honden zijn kauwers en kauwen vaak en hard op spullen, dus ook hun koelmat. Het is daarom van belang dat de koelmat duurzaam is en tegen een stootje kan. Echter, tegen een kauwend hond is nagenoeg niks bestand. Wel kan je op het materiaal en de dikte letten. 

Genoeg verkoelend vermogen

Het ligoppervlakte wat koelt kan verschillen per mat. Wij raden het aan om de koelmat met het grootste koeloppervlak te kiezen. Ook moet de koelmat voldoende koelen. Hoeveel de koelmat exact koelt wordt niet aangeven, wel is het doorgaans tussen de vier en twaalf graden kouder dan de buitentemperatuur.

De grootte van een koelmat hond

Tot slot de grootte van een verkoelingsmat voor jouw hond. Je wilt uiteraard niet dat jouw hond te groot voor de koelmat. Idealiter is de koelmat iets groter dan de hond. Zodoende heeft jouw viervoeter genoeg ruimte om lekker af te koelen. De grootte bepaal je aan de hand van een andere plek waar je hond graag ligt. Dit kan een mand of slaapkussen zijn. Weet je niet precies hoe groot de koelmat moet zijn? Meet dan de lengte van de snuit tot het begin van de staart en de hoogte van jouw hond op. Dit zijn uitstekende richtlijnen om de grootte te bepalen

Onze top 9 koelmatten voor honden

Voor welke honden is een koelmat uitermate geschikt?

In principe alle honden. Omdat honden slecht hun warmte vrij kunnen verdient elke hond een lekkere koele zomer. Echter, er zijn honden waar je in de zomer iets beter op moet letten. Hierbij kan je denken aan:

  • Honden op leeftijd
  • Puppy’s
  • Oude dieren
  • Honden met veel vacht 
  • Honden die niet verharen
  • Hondenrassen die slecht kunnen ademhalen
  • Te zware honden

Waarom moet je een honden koelmat kopen?

Er zijn vele redenen te verzinnen waarom jij een koelmat voor jouw trouwe viervoeter moet kopen. Simpelweg omdat je het beste voor je dier wilt. Omdat honden eenmaal slecht afkoelen, kan een koelmat jouw hond een koele zomer geven. Wat zijn redenen om een verkoelingsmat voor jouw hond te kopen?

Het koelt uiteraard af

Uiteraard de primaire functie van een koelmat; het koelt af. Net als dat jij in de zomer verkoeling nodig hebt, heeft jouw huisdier dat ook nodig. Naast honden dienen ook katten af te koelen. Er zijn ook speciale koelmatten voor katten. Zo zorg je er ook voor dat jouw kat het heerlijk koel heeft in de zomer.

Je hoeft je geen zorgen te maken om je hond

Honden kunnen het in de zomer erg warm krijgen, soms zelfs te warm. Het is daarom van belang dat je bij een warme dag goed op jouw viervoeter let. Echter, met een verkoelingsmat voor jouw hond hoef je minder zorgen te maken. Krijgt de hond het warm dan kan hij/zij lekker op zijn mat liggen om af te koelen. Ideaal toch?

Leeftijd of ziektes

Heb je nog een puppy of is jouw hond al wat ouder en misschien ziek? Dan kan het zijn dat jouw hond wel wat hulp kan gebruiken. Ze kunnen moeite hebben met afkoelen of het vergeten omdat zij nog erg speels zijn. Een verkoelingsmat helpt hierbij. Vooral puppy’s kunnen nog wel eens vergeten om rust te nemen. Ook met uitlaten willen ze soms te hard gaan. Een goede riem of een puppy tuigje kan hierbij helpen.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over de verkoelingsmat voor je hond:

Wat is de beste koelmat hond?

Op basis van verschillende beoordelingscriteria hebben wij een selectie gemaakt van de beste koelmatten van dit moment. ieder product reviewen wij uitgebreid en is voorzien van een beschrijving. Op basis hiervan kies jij de beste koelmat voor jouw hond.

Wanneer gebruik je de koelmat hond?

Een koelmat gebruik je wanneer jouw hond het heet heeft. Dit zie je gemakkelijk wanneer je hond constant blijft hijgen zonder enige inspanning gedaan te hebben. Een hond kan namelijk maar op twee manieren zijn hitte kwijt, namelijk door te hijgen of via zijn poten.

Hoe koel ik de koelmat?

De koelmatten die wij aanraden zijn zelfkoelende hondenmatten. Deze koelmatten bevatten polymeer. Dit is een stof die bij druk van eigenschap veranderd; het wordt koel. Wanneer jouw hond op de koelmat gaat liggen, wordt de mat vanzelf koel. Makkelijk toch?

Welke maat koelmat heeft mijn hond nodig?

Hiervoor kan je de maat van de hondenmand of kussen gebruiken. Heb je die niet? Dan kan je de hoogte en de lengte van je hond aanhouden. De lengte meet je vanaf de snuit tot het begin van zijn staart. Echter, een grotere mat is altijd fijn.

Hoe maak je een koelmat schoon?

Omdat de koelmat van polyester of polyvinyl is gemaakt kan je deze met een sopje en een doekje afnemen. Zorg er wel eerst voor dat je alle haren hebt verwijderd. Een koelmat is dus gemakkelijk schoon te maken.

Is een koelmat gevaarlijk voor mijn hond?

Nee in principe niet, maar wanneer de mat gaat lekken, kan dit gevaarlijk zijn. Fabricanten beweren van niet, maar voor de zekerheid wil je dit vermijden. In principe kunnen de matten tegen een stootje, maar is jouw hond een kauwer dan gaat dit vanzelfsprekend kapot. Let daarom goed op de staat van het matje of laat je hond niet alleen.

Kan ik de koelmat uitwassen?

Nee, een koelmat kan niet in de wasmachine en zeker niet in de droger. Maar omdat de mat is gemaakt van polyester of polyvinyl is een verkoelingsmat zeer eenvoudig schoon te maken. Dit doe je eenvoudig met een sopje! 

Kan ik de temperatuur van de koelmat instellen?

Nee, een koelmat van een hond regelt zijn eigen temperatuur. Bij druk wordt de gel geactiveerd en begint te mat met koelen. Hoe koud wordt de mat? Ongeveer vier tot twaalf graden kouder dan de buitentemperatuur.

Over Beste Voor Je Dier

Bestevoorjedier.nl is de vergelijkingswebsite voor het allerbeste voor jouw huisdier. Wij vergelijken alle topproducten en categorieën die van belang zijn voor jouw huisdier. Dit verwerken wij in overzichtelijke artikelen zodat jij gemakkelijk het beste product voor jouw dierenvriend kunt kiezen. Jouw huisdier verdient het allerbeste. Het ons doel om jouw huisdier van de beste producten te voorzien!