Beste koelmat kat | 10 x vergelijken

In dit artikel:

Katten kunnen net als honden lastig afkoelen waardoor ze bij warm weer een extra zetje nodig hebben. Een koelmat helpt hierbij. Er zijn tegenwoordig vele koelmatten verkrijgbaar. Wij van Beste Voor Je Dier helpen je bij het maken van de beste keuze, de beste keuze voor jouw kat. Wat is de beste koelmat voor jouw kat? Je leest het in dit artikel! Zo helpen we jou en jouw kat. Ook geven wij tips waar je op kunt letten bij het kopen van een koelmat voor je kat. Want enkel het beste voor je dier telt! 

De beste keuze

De beste keuze
De Scruffs Cool Mat is speciaal ontworpen om uw huisdier op een prettige op temperatuur te houden. De koelmat is in verschillende maten beschikbaar en bevat een zelfkoelende gel.
Bestel direct
bol.com (€49,90)

Koel je kat met de koelmat van Scruffs. Deze mat is als beste uit de test gekomen en is geschikt voor zowel honden als katten. Speciaal ontworpen om je huisdier te koelen is dit een ontsnappingsplek tijden de hitte. De mat een zelfkoelende gel die wordt geactiveerd als jouw kat op de mat gaat liggen. De mat zal dan altijd 5 á 10 graden koeler dan de buitentemperatuur zijn. De mat ‘reset’ zich als het ware na een uur niet te worden gebruikt. De koelmatten van Scruffs zijn in drie verschillende maanden beschikbaar, namelijk maat M, maat L en maat XL. Omdat de mat is gemaakt van polyester is deze ook eenvoudig met een sopje schoon te maken. Ideaal toch?

De beste prijs-kwaliteit

De Beeztees Quick Cooler Koelmat Izi is een zelf activerende kant en klare koelmat die direct te gebruiken is. De mat zorgt ervoor dat jouw kat voldoende verkoeling heeft tijdens warme dagen.
Bestel direct
bol.com (€23,49)

De Beeztees Quick Cooler kant en klare koelmat met zelfkoelende gel. Hierdoor is de mat direct in gebruik te nemen. Met deze mat zorg je ervoor dat jouw kat tijdens warme dagen buiten lkan afkoelen. Door de lichaamsdruk die jouw kat op mat uitoefent wordt de gel als ware geactiveerd. Hierna blijft de mat meerdere uren koel. De mat is opvouwbaar en een door en eenvoudig schoon te maken. Deze koelmat is in voor maten beschikbaar, namelijk S, M, L en XL. De hoge kwaliteit en scherpe prijs zorgen ervoor dat de koelmat als beste prijs-kwaliteit uit de test komt. 

De mooiste koelmat

Deze ronde koelmat heeft een watermeloen als design. Het is een kant-en- klare zelfactiverende koelmat die direct te gebruiken is.
Bestel direct
bol.com (€16,43)

De Meloenie koelmat van Beeztees is net wat anders dan de gewone koelmat. Naast dat deze koelmat rond is, wat al speelser oogt, heeft deze ook nog een opvallend design. Het zomerse watermeloen design valt op en is een echte blikvanger. De koelmat bevat een koelgel die bij druk wordt geactiveert. De koelmat blijft op deze manier uren koel.  De diameter is 50 centimeter en is gemaakt van kunststof. Hierdoor is de koelmat eenvoudig schoon te maken. In de koudere maanden rol je de mat eenvoudig op om vervolgens op te bergen. 

Koelmat voor grote katten

Deze verkoelende mat is ideaal voor grote katten en zelfs grote honden. Met dit grote oppervlak heeft je kat meer dan genoeg ruimte om af te koelen.
Bestel direct
bol.com (€17,99)

De Trixie Cooling Mat is een handige koelmat die u gemakkelijk meeneemt. Door de zelfkoelende gel, koelt de mat automatisch bij druk. Met deze koelmat kunt u uw kat gerust enkele uren laten afkoelen. De mat is gemaakt van polyester. Hierdoor is de mat eenvoudig schoon te maken. Je kunt de mat weer ´resetten´ door de mat een uur te laten rusten. De mat is ook te gebruiken in auto´s en hondenmanden. Omdat de mat wat groter is, is deze bij uitstek geschikt voor grote katten en zelfs honden.

De beste prijs

Deze kleine koelmat is tegen een scherpe prijs verkrijgbaar. Door de zelf koelende gel is jouw huisdier meerdere uren voorzien van koelte.
Bestel direct
bol.com (€10,49)

De Beeztees Quick Cooler kant en klare koelmat met zelfkoelende gel. Omdat deze mat wat kleiner is, is de mat ook scherper geprijsd. Hierom is deze mat als ´beste prijs´ uit de test gekomen. De koelmat heeft een zelfkoelende gel die bij druk wordt geactiveerd. Hierdoor is de mat meerdere uren koel. De mat is eenvoudig schoon te maken. Ook neem je de mat gemakkelijk mee omdat deze opvouwbaar is. De koelmat van Beeztees is 4 maten beschikbaar.

De beste koelmat voor jouw kat vergelijken, waar hou ik rekening mee?

Om te bepalen wat de beste koelmat is en welke je het beste kunt bestellen, ga ik verschillende producten vergelijken. Ik hou hiermee rekening met de reviews, prijs/kwaliteitsverhouding, prijs, afmetingen en materialen. Op basis van deze factoren zorg ik ervoor dat de beste artikelen worden getoond. Welke dat zijn? Scroll naar beneden voor meer info! 

Hoe houden katten zich koel?

Net als honden hebben katten weinig zweetklieren. Wij mensen koelen af door te zweten en dit kunnen wij over ons hele lichaam doen. Bij een kat is dit anders, want een kat kan maar op een bepaald aantal plekken zweten, namelijk hun pootjes. Bij warm weer is het daarom erg lastig voor kat om af te koelen. Een katten koelmat kan hierbij helpen. Heb je een harige kat zoals een Britse Korthaar, dan is het nog lastiger om af te koelen. Gelukkig is daar de koelmat om af te koelen.

Katten kunnen zich op verschillende manieren afkoelen. Zo kunnen zij:

 • Zichzelf wassen, het speeksel heeft een verkoelende werking.
 • De vacht openzetten, hierdoor ontstaat er meer ruimte voor lucht tussen de haartjes en koelt de kat makkelijker af. Als je dit ziet he]oef je niet te schrikken, want het is puur om af te koelen. 
 • Uitgerekt liggen, katten kunnen zo meer warmte kwijt! 

Wat is een koelmat kat?

Een koelmat voor katten is zoals de naam het al zegt een mat om katten koel te krijgen en te houden. Het is een matje waarop een kat kan liggen en deze mat verkoelt jouw kat als het ware af. Het wordt ook wel een verkoelingsmat genoemd. 

Er zijn twee soorten koelmatten, namelijk zelfkoelende matten en een koelmat die jij als baasje moet koelen. Zelfverkoelende matten, zijn koelmatten voor katten die bij aanraking verkoelen. Hoe werkt het precies. Binnen zo’n mat zit een soort gel. Deze gel is aangevuld met polymeer. Polymeer is een chemische stof die bij druk van eigenschap verandert, namelijk de chemische stof koelt. Gaat de kat op een zelfverkoelende mat liggen, dan zal de mat automatisch koel worden. Een ander voordeel is dat de mat de warmte van jouw kat opneemt. Deze matten blijven ook in de zon koud. Ideaal dus! 

Een ander type is een mat die jij als baasje moet koelen. Deze variant bevat matjes die in de koelkast moet leggen of in een koud bad. Na een tijdje zijn de matten koel en kan jouw kat genieten van de koelte. De zelfverkoelende kattenmatten zijn vaak wel iets duurder, maar wel gemakkelijk in gebruik. 

De meeste koelmatten zijn gemaakt van makkelijke stoffen, stoffen die eenvoudig schoon te maken zijn. Meestal zijn deze van polyester of polyvinyl. Deze stoffen kan je goed en gemakkelijk afnemen. In dit artikel raden wij enkel zelfverkoelende kattenmatten aan omdat deze langer koel blijven en dus het beste voor jouw dier zijn.

Een hond afkoelen door middel van koud water werkt averechts. Wanneer je jouw hond nat spuit met koud water, krimpen de bloedvaten en kan jouw hond de warmte juist minder goed kwijt. Een hond koelt het beste af door de buik, liezen en oksels te koelen. Een koelmat helpt hier goed bij. 


Bekijk de top 10 Bol.com


Hoe gebruik ik een koelmat kat?

Heel eenvoudig, is het warm buiten en merk je dat jouw kat het ook warm heeft en moet afkoelen, dan leg je de mat neer. Door de druk van het gewicht van jouw kat, activeert de gel. Ga je een langere periode weg, zorg dan dat de koelmat in de schaduw ligt. Zo blijft die langer koel.

Juiste maatbepaling

Om de juiste maat te bepalen kan je hetgeen aanhouden waar jouw kat doorgaans op ligt. Dit kan een kattenbak, kussen of kleed zijn. Weet je het niet zeker, meet dan de lengte van neus tot het begin van de staart. Dit is de minimale lengte van een koelmat voor katten. 

Dingen waar je op kan letten bij het kopen van een katten koelmat

Er zijn nog wat dingen waar je op moet letten wanneer je enkel het beste voor je dier wilt. Het gaat natuurlijk om de functionaliteit. Hieronder hebben wij de belangrijkste zaken voor je uitgeschreven.

De vorm van een katten koelmat

Ten eerste de vorm. Veelal zijn de katten koelmatten rechthoekig of vierkant. Een enkele keer kan dit ook rond zijn. Rechthoekige en vierkante kun je gemakkelijk in de hoek van je huis schuiven en kan je eigenlijk overal kwijt. Een ronde koelmat is wat speelser in zijn uiterlijk. Je kan je koelmat ook kiezen op basis van de mat waar je kat ‘s avonds slaapt. 

Voor welke katten is een koelmat geschikt?

Een koelmat is voor alle katten geschikt. Echter, sommige katten hebben er meer baat bij dan andere. Hierbij kan je denken aan:

 • Katten met ziektes
 • Kittens
 • Oude dieren
 • Katten met veel haar of een lange vacht
 • Kattenrassen met een korte snuit
 • En katten met overgewicht

Waarom moet je een katten koelmat kopen?

Er zijn een tal van redenen waarom jij een koelmat voor je kat moet kopen. Simpelweg omdat je het beste voor je dier wilt. Zoals eerder is besproken kunnen katten lastig afkoelen, een koelmat helpt hierbij. Wat zijn redenen waarom jij een koelmat voor je kat moet aanschaffen?

Onze top 10 koelmatten voor katten

Het koelt af

Een logische maar de meest belangrijke reden is dat een koelmat jouw huisdier afkoelt. Jij als mens hebt ook verkoeling nodig en zo ook een kat. Verkoeling krijgt de kat met een koelmat speciaal gemaakt voor katten.

Je hoeft je geen zorgen te maken

Bij hitte is het van belang dat je goed op je huisdieren let. De meeste huisdieren hebben een vacht en hebben het daarom snel heet en koelen minder snel af. Katten ansich houden van warmte. Ze zoeken een warm plekje op, gaan bij jou op schoot liggen of gaan in de vensterbank liggen. Bij hitte wordt een kat net als jij duf. Met een verfrissende koelmat zorg je ervoor dat jouw kat energie krijgt en kan afkoelen wanneer zij/hij dat wilt. Krijg jouw kat het te heet, dan kan hij/zij weer de mat op zoeken.

Leeftijd of ziektes

Oude katten, kittens of katten met een ziekte kunnen wel wat extra zorg gebruiken. Ze kunnen niet goed afkoelen en daarom is van belang jij ze daar een beetje bij helpt. Een koelmat voor jou kat helpt hierbij

Reviews

Reviews zijn een meest betrouwbare indicator waarop je de koelmat van je kat kan uitzoeken. Wat zeggen mensen over de mat? ZIjn ze tevreden? Waarom wel of waarom niet? Dit zijn allemaal indicatoren waar jij jouw keuze op kan bepalen.

Prijs

Uiteraard is de prijs van belang en daarbij ook de prijs/kwaliteitsverhouding. Hoe zijn de reviews bij de wat goedkopere matten? Op basis hiervan kan je de beste prijs/kwaliteitsverhouding bepalen. Een koelmat voor je kat kost tussen de €20,- en 50,-.

De grootte van een katten koelmat

Tot slot de grootte. Misschien wel het belangrijkste waar jij jouw keuze op laat afhangen. Je wilt immers niet dat jouw kat te groot is en onvoldoende kan afkoelen. Jouw kat moet goed op de koelmat passen. 

Heb je al een plekje voor kat en is deze groot genoeg? Dan kan je dit formaat aanhouden. Iets groter kan natuurlijk altijd. 

Samengevat moet je bij het aanschaffen van koelmat letten op:

 • De vorm
 • Reviews 
 • Prijs
 • En de grootte van een katten koelmat

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen én antwoorden over een katten koelmand.

Wat is de beste koelmat kat?

Wij hebben op basis van onze beoordelingscriteria een selectie gemaakt van de beste koelmatten kat van dit moment. Door naar deze criteria te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste katten koelmatten kunnen laten zien. Lees bij onze beschrijving welke functionaliteiten en voordelen de koelmatten hebben. Bepaal welke functionaliteiten jij belangrijk vindt voor jouw kat. Op basis hiervan kies jij de beste koelmat voor jouw kat. 

Wanneer gebruik je de koelmat kat?

Een koelmat voor katten gebruik je voornamelijk op de warmste zomerdagen. Het kan de kat thuis veel verkoeling bieden, maar ook voor vakanties is het een ideaal middel om te voorkomen dat jouw kat oververhit raakt.

Hoe koel ik de koelmat?

Zelfverkoelende matten koelen automatisch door de gel in de mat. Bij druk zal de gel van eigenschap veranderen en gaan koelen. Hier hoef je dus niks voor te doenHet is goed om te weten welke manier van koelen de juiste is voor jouw gekozen mat. Bekijk daarom altijd de gebruiksaanwijzing van jouw koelmat voor de juiste manier. 

Hoe maak je een koelmat schoon?

Een koelmat voor je kat maak je eenvoudig en snel schoon. Ga er eerst met de stofzuiger overheen. Zo zorg je ervoor dat alle katten haren en huidschilfers weg zijn. Vervolgens maak je koelmat eenvoudig schoon met een sopje. Let daarbij wel op dat je geen giftige zeep gebruikt. Zeepresten kunnen altijd blijven plakken. Voor de zekerheid kan je de koelmat nogmaals met een vochtige doek afnemen. Via deze weg weet je zeker dat jouw kat op een schone mat ligt. 

Welke maat koelmat heeft mijn kat nodig?

De grootte van je koelmat bepaal je aan de hand de lengte van de neus tot aan het begin van de staart. Uiteraard luistert dit niet heel nauw. Neem je een grotere? Daar zal je kat alleen maar meer van genieten? Zorg er in ieder geval voor dat het lichaam van de kat op koelmat pas. Zo zorg je ervoor dat jouw kat het in de zomer lekker koel heeft

Hoe zorg ik ervoor dat de kat went aan zijn/haar koelmat?

Katten zijn vaak nieuwsgierig beestjes maar houden graag vast aan hun eigen spulletjes. Nieuwe spulletjes zijn vreemd en het kan een tijd duren voordat een kat eraan gewend is. Vaak zijn de materialen anders en het is helemaal erg wennen als de mat ook nog een koud is. Wij raden het daarom aan om jouw kat te laten wennen aan ‘warme’ koelmat. De hiervoor is dat het koude element juist vreemd is en daarom kan afschrikken. Schroom hierbij niet om de kat te lokken met koekjes of andere lekkernijen. Zorg ervoor dat de koelmat voor je kat op een lekker en herkenbaar plekje ligt en leg er een handdoek overeen. Dit voelt vertrouwder dan een gladde polyester mat.

Is een koelmat gevaarlijk voor mijn kat?

Nee, een koelmat is niet gevaarlijk voor een kat. Let wel op dat de mat heel blijft en niet lek gaat. De gel die kan giftig zijn voor je kat. 

Over Beste Voor Je Dier

Bestevoorjedier.nl is de vergelijkingswebsite voor het allerbeste voor jouw huisdier. Wij vergelijken alle topproducten en categorieën die van belang zijn voor jouw huisdier. Dit verwerken wij in overzichtelijke artikelen zodat jij gemakkelijk het beste product voor jouw dierenvriend kunt kiezen. Jouw huisdier verdient het allerbeste. Het ons doel om jouw huisdier van de beste producten te voorzien!